Grossvenediger 01 – Priprave

Philipp Plein Pas Cher da mlongbear.com/”/>Parajumpers Denali Jacket Dam z e-full wp-image-733″ title=”Grossvenediger” src=”/wp-content/uploads/2009/08/Grossvenediger3.jpg” alt=”Grossvenediger” width=”250″ height=”78″ />

kontakt
i (doc)

Zapisnik sestanka pred odhodom, Bahač 20.8.2009:

ODHOD:

 • 6:30 Šarp (točno) Mavha pr Žvižgu
 • 6:34 Kombi naloži Mesarja
 • 6:37 Kombi Golden Goose Deluxe Brand Sale po bere pr mustu Mrtna pa Šuškovca
 • 6:40 Kombi pobere pr Aleksu Horsa
 • 6:45 Kombi ustav na Sel par tišleri in naloži Janjo, Ivana in Roberta

Pa še veliko več, pa štirje piri in VBŠ-ji.

Tretja Šuškovcova objava, 17.8.2009:

Helov. Evo končna cifra se je ustavila pri 13. Zraven so še Aljoša, Vlasta, Tanja in pa Luka. Ker so “zamudniki” si so morali kočo rezervirati sami, pa prevoz tudi – itak ma kombi 9 sedežev.

Danse se dobimo pi bahač ob 21, da se zmenimo podrobnosti. Do takrat preglejte opremo, da se zmenimo kje do sobote kakšen manjkajoči kos iskati. Kot vemo bomo imeli vsaj v soboto bolj za ek kurac ureme. Kar pomeni, da imejte s sabo kakšno cujno več za preobleč. Strele niso napovedane, kar je kul.  Zelo so dobrodošla dežna oblačila oziroma pokrilava (goretex-pončo-marela…). V nedeljo napovedujejo lepo vremce. Če bodo vremenarji zadeli bo fajn za slikat, saj bo ozračje spucano. Če bo pa fronta ša pomahala z repom, bo ba bolj oblačno. Snega oziroma dežja pa ne verjamem da v nedeljo bo. Žer sedaj je dobro, da inpregnirate oblačila in čevlje. Najbolje s kakšnim inpregnirno pizdarijo, ki jo ruknete v pralni stroj. Lahko pa tudi našpricate obleko, sam ni tuk uredu. Za soboto tudi prav pride kakšno pokrivalo za čez ruzak in pa že samo soltiranje opreme in obleke v ruzaku po vrečkah. Dobijo se tudi take pri katerih vrh samo 2x ali 3x zložiš in to je to.

Se pravi da se v soboto pripravimo na najslabše v nedeljo pa upamo na najlepše. Varjanta je, da naredimo 2 štirojni in eno petojno navezo (3 štrike). Ali pa 3 trojne in eno štirojno navezo. Ivan, Rober in Krže, kaj pravite?

Se vidimo dans pr Bahač, Ajde.

Druga Šuškovcova objava, 17.8.2009:

Jah, ne vem kaj naj napišem… saj vsak sam zase najbolje ve. No, ker me durh-curh sprašujete bom vseeno malo napisal, da se kakšna pomembna zadeva ne pozabi.

OPREMA:

Ker je višje gori (nad kočo) ledenik  se bomo ravnali po pravilih in se ledeniško navezali.

Zato potrebujemo sledečo opremo:

čelada cepin pas dereze, ki jih obvezno doma predhodno nastavimo na obutev!
prusikovi vrvici (2)
neskončna zanka (60 ali 120cm – kar pač imate)
3 vponkice z navojem (če jih nimate pač vzamete 2 ali eno)
2 navadni vponkici
2 ledna vijaka (vzamemo: Ivan, Robert, Šuškovc)
3x vru…se zmenimo (Ivan, Robert, Šuškovc)
rokavice in kapa, ki gre pod čelado (tudi debelejši trak ali ruta je OK)
sončna krema, labelo, sončna očala
dobro je imeti gamaše
flis, jakna, vetrovka (v primeru dežja je fajn imet kaj nepremočljivega)  gore-tex
dolge hlače-veterne. Če imate tanjše hlače je fajn imeti še kakše pajkice-dolge gate spodaj
mala torbica z osnovno prvo pomočjo in Al folijo (Al folijo lahko kupite na bencinskih črpalkah. ) ?pid=566
telefon (baterije-mraz!) gorska reševalna v avstrji = 140
 • čelada cepin pas dereze, ki jih obvezno doma predhodno nastavimo na obutev!
 • prusikovi vrvici (2)
 • neskončna zanka (60 ali 120cm – kar pač imate)
 • 3 vponkice z navojem (če jih nimate pač vzamete 2 ali eno)
 • 2 navadni vponkici
 • 2 ledna vijaka (vzamemo: Ivan, Robert, Šuškovc)
 • 3x vru…se zmenimo (Ivan, Robert, Šuškovc)
 • rokavice in kapa, ki gre pod čelado (tudi debelejši trak ali ruta je OK)
 • sončna krema, labelo, sončna očala
 • dobro je imeti gamaše
 • flis, jakna, vetrovka (v primeru dežja je fajn imet kaj nepremočljivega)  gore-tex
 • dolge hlače-veterne. Če imate tanjše hlače je fajn imeti še kakše pajkice-dolge gate spodaj
 • mala torbica z osnovno prvo pomočjo in Al folijo. Al folijo lahko kupite na .
 • telefon (baterije-mraz!) gorska reševalna v avstrji = 140

V koči se bo dalo naročit kaj za v usta. Kaj hrane za »spotoma« pa imejte s sabo.

Ker  je Martin rezerviral kočo bomo dobili tudi odeje. Je pa vseeno fajn imet kakšno spalno vrečo, da se zviješ v »svoje rjuhe«. Kakor je kdo pač navajen. Brez spalke je bolj prostora v nahrbtniku je pa spanec, ponavadi v mrzlih kočah, toplejši.

Vzemite tudi:

 • kratke hlače kratke rokave
 • obleko za preoblečt-spanje
 • naglavna svetilka
 • planinska izkaznica, osebni dokumenti, zdravstvena izkaznica z evropskim potrdilom…
 • tople nogavice….zobna ščetka…robčki…
 • dovolj pijače, (žegnano vodo, da se na vrhu pri križu pokropimo) poleg »navadne hrane« kakšno čokolado, tablico, rozine, fige…itd.

SMUČANJE:

Kdor rad smuča-borda je smiselno, da vzame s sabo opremo. Res je, da jo bo moral doberšen del poti nositi, bo pa kasneje poplačan z baje lepo smuko. Tisti, ki je ne bomo imeli pa bomo vzdihovali po lepih smučljivih visinah.

Pri pakiranjem bodite ekonomični tako zaradi same nošnje kot zaradi prostora v kombiju.

V koči se bomo dogovorili, da bomo preostalo opremo, ki jo ne bomo rabili za vrh pustili v koči ( pohodne palice, preostala hrana, kakšen kos Ac Milan Kits History obleke. itd)

Em, ne pretiravat, ker ne gremo na Everest.  Če boste imeli eno švic majco boste itak tapravi planinci…od smradu ni še noben umru. No, mogoče Monk.

Je pa pri visokogorju še ena resnica. Lahko se prehajaš brez srejce in uživaš v sončku, naslednje pol ure pa moraš obleči vse kar maš…pa še te zebe kot cucka.

ŠE PAR BESED O TURI:

Tura ni zahtevna. Je pa prečenje ledenika in zato se bomo mi opremili in obnašali tako, kot se za ledenik »spodobi«.

V soboto ob dogovorjenem času se dobimo pred Volerijo. Ne bomo se vozili po domovih, ker nam takoj gre 1 ura. Zamudnikov se NE čaka.

Nadaljujejo proti Avsrtiji: Spitalla, Lienza in skozi Matrei pripeljali v dolino Tauerntal do koče  Tauerhaus na višini 1512 m.

Od tam peš po široki cesti, ki se vleče po dolini proti Venedigerhaus (1691m). Vmes boste lahko občudovali slapove ki butajo iz sten doline.

Naprej ob ledeniški reki Gschlosbach do spodnje postaje tovorne žičnice, ki vozi na kočo Neue Prager Hutte. Po prehodu čez reko se bomo čez strme pragove v serpentinah dvignili najprej do koče Alter Prager Hutte in naprej do prenočišča (Neue Prager Hutte 2796m).

Preostali čas bomo poljubno prebili. Da se tudi sprehajati v okolice koče. Predvsem mora biti zanimivo na severno stran proti robu kamnitega gričevja – Kasselk 2897m.

Naslednji dan bomo v zgodnjih jutranjih urah vstali, pojedli zajtrk in se opremljeni za zimsko turo (cepin, dereze) odpravili na ledenik Schlaten Kees in po njem na vrh. Hoje bo tri do štiri ure da se poslikamo pri križu. Em, pol pa do do koče. Kjer naredimo še eno pavzo in jo nato ruknemo do kombija v dolino.

Do koče kjer prespimo je možno hoditi s svojim poljubnim tempom.

Drugi dan čez ledenik bomo hodili skupaj navezani:

 • Aljoša, Vlasta, Tanja
 • Ivan, Mrtn, Žvižg
 • Robert, Janja, Bejži
 • Šuškovc, Mesar, Mavh, Hors

Kjer se bo potrebno držat nekaterih pravil. Navodila bodo sledila sproti.

Morebitna vprašanja pripravite, do četrtkovega sestanka.

Prva Šuškocova objava, 10.8.2009:

Evo v soboto  22.8.2009, jo bomo mahnili  proti  (3666m).  V jutranjih urah – se razume. Čeprav bomo imeli gužvo, si zaradi vikenda vsaj ne bo potrebno vzemati dopusta.

Po ene petih urah (če bo na cesti vse OK) se pripeljemo v dolino  do koče Tauerhaus na višini 1512 m, kjer se naša vožnja z kombijem konča. Peš ali s kombi taxi (nekaj eurov) se napotimo naprej po dolini do koče (1691m) in še naprej ob ledeniški reki Gschlosbach do spodnje postaje tovorne žičnice, ki vozi na kočo . Po prehodu čez reko se bomo čez strme trate posute s skalovjem povzpeli do ledenika Frosnitz Kees (2300m). Hoje do ledenika bo tri do štiri ure. Nadaljujemo mimo koče  (2489m) do koče  (2796m), kjer bomo vsi prespali. Hoje bo uro in pol do dve uri. Se pravi vse skupaj hoje prvi dan je  4,5 do 6ur. Pot iz doline do te koče je nezahtevna in zahteva le osnovno planinsko opremo in dobro telesno pripravljenost. Kandidati za vzpon na vrh Grosvenedigerja (3666m) bomo vstali ob zgodnjih jutranjih urah zjutraj, pojedli zajtrk in se opremljeni za zimsko turo (cepin,dereze, čelade, naveze…) odpravili na ledenik Schlaten Kees in po njem na vrh. Hoje bo tri do štiri ure. Sledil bo povratek na kočo, kjer bomo nekaj pojedli, nato pa nadaljevali pot v dolino do kombija.

Žvižgova objava, 14.8.2009:

KOMBI:

kombi tudi kaže da bo, sn se zmenu na Breznci!

po mojih izračunih naj bi blo 2dni*55€=110€ benz 500km, 10l/100km=50l=50€. 50 110=160€cirka:9=18-20€/os,           pa mirna Bosna!

En odgovor na “Grossvenediger 01 – Priprave”

 1. Martin pravi:

  Akcija 100% uspela. Hvala Šuškovcu za organizacijo in koordinacijo. Slike in poročilo sledi!!!