Gola┼ż

Sicer nisem glih kak┼íen kuhar, me je pa vedno zanimalo kako skuhati tak gost gola┼ż. Sicer sem ga ┼że ve─Źkrat kuhal v gmajni pri tabornikih, samo tisto je bilo bolj podobno krompirjevi juhi kakor gola┼żu. In ker imam sedaj pa─Ź to mo┼żnost, sem se lotil projekta. Za osnovo sem vzel recept , glavnino pa mi je razlo┼żil Bayo. Hvala lepa! Takole pa je to potekalo:

Sestavine:

  • malo olja
  • 1 kg ─Źebule
  • 1 kg govejega mesa
  • 1/2 l vina
  • 1 ─Źesen
  • ┼żlica moke
  • malo paradi┼żnikovega koncentrata
  • za─Źimbe: sol, poper, sladka paprika, lovorov list, kumina, majeron, ro┼żmarin

Postopek:

Na roko nare┼żemo kilo ─Źebule (6 ─Źebul v mojem primeru), ker druga─Źe greni (baje). Jo prepra┼żimo na olju. Pra┼żimo jo dve uri. Na za─Źetku je v loncu ogromno ─Źebule, potem se ta kr─Źi in rumeni. Po dveh urah postane ┼że ─Źisto rjava in ─Źisto malo jo zgleda v loncu. Dodamo kilo govedine narezane na kocke. To skupaj pra┼żimo ┼íe uro in pol, da postane kot en tak koncentrat. Nato solimo, popramo, dodamo zgoraj opisane za─Źimbe, ┼żlico moke, ─Źesen in zalijemo s pol litra vina. To pustimo, da povre v vinu. Dolijemo toliko vode, da prekrije vse skupaj. Kuhamo ┼íe eno uro, vmes po potrebi ┼íe kaj za─Źinimo in dodamo paradi┼żnikov koncentrat.

Za─Źetne napake:

Ker sem se bal, da bo gola┼ż premalo gost sem dal dve ┼żlici moke, kar se je izkazalo za napako, saj je bil gola┼ż malo pregost. Naslednji─Ź bom mogo─Źe namesto paradi┼żnikovega koncentrata dal navaden paradi┼żnik ali pelate. Pa ─Źesen bom narezal ┼íe bolj na drobno. Sicer pa priporo─Źila in popravki recepta dobrodo┼íli.

Odzivi:

Meni se je zdel gola┼ż fenomenalno dober. Ne vem, ker sem bil tolk navdu┼íen ali pa sem ga pa─Ź naredil ─Źisto po mojem okusu. Ostali, ki so ga jedli pa ga niso prav hvalili. Sem jih moral prov malo prisilit, da so izrekli kak┼íno pohvalo ­čÖé No, glih kritizirali pa ga tudi niso.

Slikovna predstavitev:


3 odgovorov na “Gola┼ż”

  1. pek pravi:

    Mrtinov gola┼ż.

    Zgleda zelo okusno.

  2. Danilo K. pravi:

    Ja, se strinjam s Peko. Videti je res okusno. ­čśÇ

    Samo, a ni malce ┼íkoda Sim─Źi─Źevega Cabernet Savignona za v gola┼ż? ­čśë

  3. Martin pravi:

    Hvala Pek pa Danilo. Ja Danilo, po eni strani bi se lahko strinjal s tabo, pa drugi strani je pa tako, da bolj┼íi sestavine, ─Źe ma┼í, bolj┼íi je kon─Źni izdelek.