Festival iger 2007

17. in 18. novembra 2007 je na gospodarskem raztavi┼í─Źu v Ljubljani potekal . Je ┼że tako, da vedno, ko se udele┼żiva tega fesivala nama zmanjka ─Źasa in bi si ┼żelela, da dan traja dlje, saj je vedno preve─Ź iger za stestirat. Sicer je bil letos festival v drugi, ve─Źji hali gospodarskega rezstavi┼í─Źa. Organiziran je bil podobno kot prej┼ínja leta: predstavitve iger, izposoja iger, tekomovanje v , trgovina iger .

Midva sva se najprej ustavila pri dru┼ítvu . Ti so izdelali igro, ki je precej podobna igri , vendar je popolnoma prilagojena za slovenski jezik in besede. Od┼ípilala sva eno partijo in moram re─Źt, da je kar zanimivo.

Nato sva se podala na predstavitev najine najljub┼íe igre . Namen je bil preiskusiti najnovej┼ío raz┼íiritev Trgovci in Barbari. Raz┼íiritev je zasnovana nekoliko druga─Źe kot prej┼ínja Vitezi in mesta ter Mornarji. V paketu se namre─Ź nahaja devet dodatkov. Najprej ┼ítiri razli─Źice, katere lahko igra┼í s katerokoli raz┼íiritvijo igre ali pa le z osnovno. Prijazni ropar – ta ne krade dokler nima┼í vsaj ┼ítiri zmagovalne to─Źke; Pristani┼íki mojster – kartica, s katero dobi┼í dve zmagovalni to─Źki, ─Źe ima┼í v pristani┼í─Źih zgrajena vsaj tri naselja, ─Źe nasprotni igralec v pristani┼í─Źu zgradi ve─Ź naselji mu pripada ta kartica, podobno kot kartici “najdalj┼ía cesta” in “vite┼íka mo─Ź”; Dodatne karte Dogodki na Catanu‘ lahko uporabi┼í namesto, da bi vrgel kocke, na njih je napisana cifra, katera kocka naj bi padla in zraven je ┼íe kdaj dodatni dogodek – npr. potres; Catan za dva – navodila ter dodatki, s katerim lahko vse razli─Źice igrata dva igralca. Nato imamo ┼íe pet scanarijev oziroma raz┼íiritev: Katanski ribi─Źi, Katanske reke, Pohod karavan, Napad barbarov in ┼íe najbolj obse┼żna raz┼íiritev Trgovci in barbari. Preiskusila sva Katanske reke – na otoku ima┼í dva reki ob katerih lahko gradi┼í ceste ali naselja, kadar tam kaj zgradi┼í dobi┼í dodatni denar (zlatnike) s katerim lahko kupi┼í surovine, za prahod ─Źez reko mora┼í zgraditi most, upeljani pa sta tudi dve novi tablici “Najve─Źji bogata┼í” in “Najve─Źji reve┼í”, s katerima dobi┼í ali izgubi┼í po dve zmagovalni to─Źki. Igrala sva ┼íe Trgovci in barbari, ki je zasnovana tako, da ima┼í na trah koncih otoka tri gradbi┼í─Źa: “Grad”, “Kamnolom marmorja” in “Steklarna”. Med gradbi┼í─Źi se pomika┼í s ko─Źijami in s seboj preva┼ía┼í surovine, ki jih potrebujejo ta gradbi┼í─Źa. Ko nalogo izpolne┼í dobi┼í eno zmagovalno to─Źko. Moram re─Źi, da naju je raz┼íiritev zelo navdu┼íila zato sva jo na koncu tudi kupila in jo bo potrebno preizkusiti. Iz┼íli pa sta ┼íe dve razli─Źici igre Catan s kockami in Catan junior.

Sicer je bilo kar precej zanimivih stojnic, kot recimo Starinske igre, ,… Midva sva se na koncu zadr┼żela predusem pri podjetju , kjer sva preiskusila ┼íe nekaj zanimivih iger: . Kot re─Źeno PREKRATEK DAN!!!

Comments are closed.