Catan za dva – dodatki

G. Denis je naštudiral in lepo opisal nove dodatke za igro “Catan za dva – igra s kartami”. Te dodatke namreč pri nas ni mogoče kupiti in jih najbrž, še dalj časa (ali nikoli), ne bo.

Dodatkov je vsega skupaj 7. Kolikor sem gledal, lahko kupiš prvih 6 dodatkov v dveh kompletih (vsak komplet ima 3 dodatke), najnovejši 7 dodatek pa je na voljo samostojno. Komplet treh dodatkov pride malenkonst pod 15 EUR, zadnji dodatek pa okoli 8-9 EUR.

Dodatki so sledeči:

Nekateri dodatki zgledajo zanimivi, saj prinašajo nove surovine, drugačen način igranja, itd.

dobite podatke in navodila v nemščini, o prvih treh dodatkih.

o naslednjih treh.

o zadnjem.

Pri vsakem linku imaš na desni strani možnost kopiranja PDF-ja, ki vsebuje navodila ter opis vseh kartic, ki so v dodatku. Vsak dodatek ima od 30-45 novih kartic, tako je skupno čez 200 novih kartic, če imaš vse dodatke.

Obstaja tudi osnovna igra s kartami, ki je bila izdana o 10. obletnici. Ta vsebuje navadne karte, dodan pa je 7. dodatek, ter pa prave figurice za mlin in viteza ter točkovalnik. Kako to zgleda lahko vidiš .

Mogoče še kot zanimivost, če še niste slišali – Catan 3D, ki izgleda fenomenalno. Prav tako naj bi bili tudi nekateri dodatki že v 3D, vse skupaj pa dobiš v veliki leseni skrinji. Kako zgleda si poglej .

Seveda se pri nas ne dobi nič od zgoraj naštetega. Preostane ti obisk Avstrije oz. nakup preko spleta. Mi občasno hodimo v Graz in baje naj bi imeli v nakupovalnem centru Seiersberg veliko izbiro. Čeprav sva trenutno še zmeraj navdušena nad osnovno igro, tako da se nama ne mudi pretirano. V ZDA sem zasledil tudi komplet vseh 6. dodatkov in preračunano bi z poštnino vred prišlo okoli 15 EUR, kar je pol ceneje, kot v Avstriji. Je pa res, da ima ameriška izdaja drugačno (belo) hrbtno stran in bi te nove kartice izstopale.

8 odgovorov na “Catan za dva – dodatki”

 1. angelca pravi:

  Denis res dober povzetek dodatkov Catane za dva. Nisem vedela, da obstajajo razširitve. Trenutno poleg igranja traviana najdem bolj malo časa, da težim Martinu za igranje. Se pa še vseeno najde 😉

 2. Martin pravi:

  Denis naprej raziskuje situacijo na področju razširitve igre Catan za dva. Problem je namreč, da se za enkrat dobijo (v naši okolici) le v Avstriji, kar pomeni, da so v nemškem jeziku. Za tiste, ki tega ne znajo je to problem. Tiste, ki pa se dobijo v Ameriki, pa imajo drugačno hrptno stran. Je pa še ena možnost:

  Zdravo,

  jaz sem malo brskal po http://www.boardgamegeek.com in zasledil tudi »slovenske« kartice. Sprva sem mislil, da mogoče pa le obstaja slovenski prevod in sem kontaktiral avtorja (piki) ter ga povprašal, kje je dobil te kartice. Izkazalo se je, da si jih je prevedel sam ter le prelepil nemške kartice. Gre pa res za zelo dobro izvedbo, saj sprva sploh nisem opazil, dokler nisem podrobneje pogledal slike od kartic, kjer se vidi nemški naslov. Slika je tu:

  http://images.boardgamegeek.com/images/pic272053.jpg

  Prav tako mi je ponudil prodajo njegovih kartic:

  »Cena na uradni strani je 15€, prevajanje + barvno kopiranje na nalepke + leplenje, pa znasa 0,15€ na kartico, torej bi te moje delo stalo 15€. Torej za 30€ dobiš prevedene vse tri dodatke, če hoceš, ti pošljem slike kartic od ostalih dveh dodatkov.«

  Lp,
  Denis

 3. Denis pravi:

  Zdravo,

  po dolgem času spet kratko poročilo. Iz Nemčije sem med drugim naročil vse dodatke (skupno 7). Vse skupaj me je prišlo okoli 35 EUR. Načeloma se ob osnovni igri uporablja le en dodatek (poleg osnovnih kupčkov dodamo še dva kupčka s kartami iz dodatka). Ostala pravila so nespremenjena. Dodatki igro dobro popestrijo, kljub temu pa se večinoma še vedno uporabljajo karte iz osnovne igre.

  Od vseh dodatkov je najbolj “napreden” Zauberer & Drachen. Tu namreč uvedemo čarovnike, vse karte iz dodatka pa so razne čarovnije. Namesto mesta zgradimo citadelo, ki je prazna, dokler se vanjo ne vseli čarovnik (na eni strani karte je citadela prazna, na drugi strani karte pa je v citadeli čarovnik). Citadela pokriva sosednje pokrajine, na katero lahko dodamo (le enega) čarovnika. S čarovniki nato čaramo razne uroke. Vseh dodatkov žal še nisva preigrala, tako da jih težko ocenim. Po kratkem pregledu kart pa nama zaenkrat ni žal, da sva jih naročila.

  Praviloma se lahko hkrati uporablja več dodatkov (kar je tudi opisano v navodilih za turnirsko igranje), vendar tega še nisva probala. Preveč sva zasedena z ostalimi igrami, ki sva jih še naročila (Le Havre, Pandemic, Caylus, Stone Age, Jambo, …). Zaenkrat sem spisal opis za Pandemic (http://www.joker.si/mn3njalnik/index.php?showtopic=156424), v kratkem pa nameravam opisati še preostale igre, saj so vse po vrsti zelo zanimive.

 4. Martin pravi:

  Super. Zelo zanimive in koristne informacije! Midva tudi greva za prvomajske na Nizozemsko, kjer bova nastanjena pri nizozemskih kolegih, ki so strokovnjaki za namizne igre. Tudi na splošno je na Nizozemskem ta dejavnost precej razvita. Bova poročala!!!

 5. Denis pravi:

  Za Nizozemsko ne vem, Nemčija pa je “velesila”, kar se tiče namiznih iger. Midva bova skoraj zagotovo šla letos oktobra na Essen Spieltage (http://www.merz-verlag.com/spiel/index.php4). Ogromno dogajanja in toliko iger, da ne veš, kam bi se dal.

 6. Angelca pravi:

  Tole v Nemčiji dobro zgleda, upam da tudi nama uspe iti pogledat.

 7. Martin pravi:

  Dobar zgleda tole v Nemčiji, ja! A so na tem festivalu več ali manj igre v nemškem jeziku ali so tudi v angleškem? Nemščina mi namreč ne gre prav najbolje.

 8. Denis pravi:

  Gre za največji sejem iger na svetu, tako da je večinoma vse v angleščini. Sicer je res, da je veliko iger iz Nemčije, ampak praviloma to ni problem, saj imajo angleške izdaje iger, pogovarjajo se angleško itd. Z jezikom ne bi smelo biti težav.

  Tu imata link do stotine slik iz lanskega sejma, da dobita občutek, kaj vse se dogaja:
  http://www.flickr.com/search/?q=essen%20spiel%202008&w=all&m=tags