Bunkri okrog Žirov

Že kot mulci smo se podili po bunkrih okoli našega kraja. Ti so taki manjši črni v katerih smo zganjali raznorazne akcije. Na začetku se mi to ni zdelo nič posebnega. Ko pa sem pozneje šel v kakšen drugi kraj, sem opazil, da drugje tah bunkrov sploh ni. Pa me je začelo zanimat zakaj so ravno pri nas, pa od kje so se vzeli.


V Žireh se na splošno o teh zadevah včasih ni veliko govorilo. Pozneje pa smo začeli raziskovati tudi utrdbe na Žirovskem vrhu, ki so mnogo večje in fascinantnejše. Tudi ostali Žirovci so začeli raziskovati te zadeve in nastalo je mnogo študij o tem. V glavmen, to so utrdbe, ki so del (tudi manjši bunkri okrog Žirov), ki naj bi varovali Rapalsko mejo med kraljevino Italijo in kraljevino Jugoslavijo. Parajumpers Long Bear Outlet Rupnikova linija ni bila nikoli dokončana.

Utrdbe so sestavljene iz ogromnega kompleksa hodnikov pod zemljo. Na koncu teh hodnikov je navpični rov s stopnicamu, ki vodi do bunkra na površini. Navadno sta to dva bunkra, ki sta med sabo povezana in sta skrita globoko nekje v gozdu. Meni so najbolj pozneni dve utrdbi: na Golem vrhu in Hrastovem griču. Obe pa sta trenutno zaklenjeni iz strani okoliških turističnih organizacij tako, da je za ogled potrebno kontaktirati kakega vdiča. Največja in nikoli dokončana pa naj bi bila na Vrhu Sv. treh kraljev. Tudi tam so ostanki ogromnih rovov in tudi to je zanimivo za videt.

Kje linija poteka, zgodovina in ostale zanimive podatke pa si oglejte . Spodaj pa je še nekaj mojih slik.

Vsako leto okrog novega leta pa Moški pevski zbor Alpina izvede koncert v eni od teh utrdb. Spodaj si lahko ogledate reportašo letošnjega iz Vesti:

Objavljeno v Thursday, 27 December 2007 ob 14:59 in se nahaja pod kategorijo Splošno. Both comments and pings are currently closed.

3 odgovorov na “Bunkri okrog Žirov”

  1. Mirko pravi:

    So zanimivi tile bunkERji ja, sploh tisti na Žirovskem vrhu.

  2. renata pravi:

    Nism vedla da so te zadeve tok ogromne! Pa a sm prou na posnetku kapnik vidla?

  3. Martin pravi:

    Tudi mejhni kapniki so ja. Čeprov je bl takrat večino ledenih sveč…